fredag 5 februari 2016

Aleksandra om Selma Lagerlöf

Selma är född 20 november 1858 och dog 1940, dvs hon blev 81år gammal. Familjen bestod av fem syskon och hon var den näst yngsta av dem. Som alla syskonen hade även Selma en privatlärare och fram till 14års ålder undervisades hon i hemmet. Hon växte upp på en gård i Värmland vid namn Mårbacka som än idag finns kvar. Sedan fick familjen ekonomiska problem och sålde gården, men när Selma fick framgång kunde hon köpa tillbaka gården.
Selma hade dock föds med en höftskada så genom hela sitt liv haltade hon och var mer stillasittande än andra och kunde inte dansa lika mycket som andra på festerna exempelvis. I och för säg gav detta henne mycket tid att läsa vilket inspirerade henne till att börja skriva. Lite inspiration fann Selma också i Stockholm under barndomen när hon och hennes släkt där besökt många teater och operaföreställningar. I tjugoårsåldern lämnade hon hemmet för att utbilda sig till lärarinna vid Högre Lärarinneseminariet i Stockholm. Det var en tre års lång utbildning och samma år som hon avslutade den fick hon en tjänst vid Elementarskolan för flickor i Landskrona och flyttade ner till Landskrona.
År 1890 höll en tidning en novelltävling, Selma skickade in fem kapitel av Gösta Berlings saga och vann tävlingen. Gösta Berlings saga blev sedan Selmas debutroman som släpptes 1891.

Kärleksliv:
Selma flyttade upp till Falun 1887 för att vara närmare sin familj. Några år tidigare hade hon lärt känna författarinnan Sophie Elkan och blivit kär i henne. De skickade många brev emellan varandra och i de kan man läsa att Semla hade sett kvinnor i Köpenhamn ha förhållanden och hon ifrågasätter varför man inte kan älska vem man vill. Sophie svarar att hon får älska henne men inte röra henne. I Falun träffade hon också sin andra stora kärlek, Valborg Olander. Hon var också lärarinna och ägnade sig med kvinnofrågor som Selma själv. Selma inledde ett förhållande med sin nya kärlek Valborg, men avslutade ändå inte relationen med Sophie Elkan.
På denna tiden var homosexualitet något som ansågs onormalt och fel. Man ansåg att det sexuella tillhörde äktenskapet mellan en man och en kvinna. Det var inte alls tänkbart att något skulle hända mellan kvinnor som bodde tillsammans men dock var det vanligt att kvinnor i de konstnärliga kretsarna levde tillsammans eftersom det var mer ekonomiskt.

Lagerlöfs mest kända verk:
Hon debuterade år 1891 med romanen Gösta Berlings saga, hennes största framgång blev Jerusalem 1901 - 1902. Bland hennes mest kända verk brukar man också nämna Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige 1906 - 1907, Kejsaren av Portugallien 1914. Romanerna Löwensköldska ringen, Charlotte Löwensköld och Anna Svärd 1925 - 1928, som bildar en trilogi och självbiografiska böcker utkom 1922, 1930 och 1932. Nils Holgerssons underbara resa har översatts till omkring 60 språk och Gösta Berlings saga till omkring 50. Många av Selmas verk har också blivit filmer, både i Sverige och i utlandet, och sedan utvecklats till klassiker. Några av hennes verk också framförts som opera eller balett.

Priser:
Selma fick 1909 Nobelpriset i litteratur. Hon hade varit nominerad några gånger tidigare men svenska akademins sekreterare Carl David af Wirsén tyckte att Selma inte var värdig priset men 1909 blev han nerröstad. Nobelpriset gick till Selma med motiveringen ”på grund av den ädla idealitet, den fantasiens rikedom och den framställningens själfullhet, som prägla hennes diktning”. Lagerlöf var den fösta kvinnan och första svensken som fick ta emot priset. Priset gjorde henne mer berömd och hon fick fler tillfällen att prata om sådant som hon tyckte var viktigt t.ex kvinnors rättigheter.
Selma var den första kvinnan som blev invald i svenska akademin 1914. Detta var en ära att bli invald men Selma tyckte det var jobbigt eftersom det tog lite av hennes skrivartid men detta hindrade inte henne. När Hjalmar Gullberg skulle efterträdda hennes plats i svenska akademin sa han att hon var "drottningen i vår litteratur, den mest berömda av svenska kvinnor i världen sedan Heliga Birgitta".
Att bestämma hur Selma var som författare år svårt. Att hon var begåvad är en underdrift. Hon var en jordnära författare som ständigt ville försöka tolka livets gåtor och frågor. Hämnden, skulden och försoningen är hennes stora teman. Under 1880-talet var det vanligt att skriva realistiskt och samhällsbeskrivande men det var inte riktigt såhär hon ville skriva. Hon ville skapa texter som innehöll passionerade känslor och lite fantasi.

Kejsarn av Portugallien:
Boken handlar om Jan som har en ganska negativ och kärlekslös inställning till livet men då fort som hans fru Katrina föder deras dotter ändras inställningen och dottern förändrar Jans liv. Kärleken han känner för henne är gränslös och livet får nu en helt ny mening. Under bokens gång får vi följa med på några händelser från när dottern Klara Fina Gulleborg är liten och tills hon växer upp. Då beger hon sig till Stockholm för att få ihop pengar till sin far eftersom han har en skuld på 200 kronor att betala. Men kommer inte tillbaka. I stället går ett rykte om att hon lever som prostituerad i Stockholm. Jan längtar efter sin dotter och är orolig över vad som kan ha hänt, detta gör honom galen. Nu inbillar han sig att dottern är kejsarinnan av Portugallien och att när hon kommer tillbaka så kommer hon göra honom till kejsare. Jan har fått en fin hatt och stav och går runt i bygden och är övermodig. När Klara Gulla kommer hem efter många år och ser hur galen hennes far har blivit vill hon ge sig av igen. Jan begår självmord när hans dotter ger sig av och vid begravningen inser Klara Gulla hur mycket han älskade henne.
Boken är en kärleksroman som utspelar sig i kronologisk ordning och både händelser och miljö beskrivs väldigt noggrant. Boken är skriven på ett gammaldags sätt med många gamla ord. Huvudpersonerna är Jan och Klara Gulla medan mamman Katrina är mer en biperson eftersom hela boken bygger på relationen mellan far och dotter. Boken visar hur hårt och jobbigt livet kan bli för människor, hur snabbt saker kan ändras och att vi inte kan styra och ställa över allting. Romanen fick inte alls mycket kritik utan blev hyllad som en succé både hos publiken och tidningarnas recensenter.

Bilder: https://onedrive.live.com/view.aspx?resid=3C4E329052C6DCB6!106&app=PowerPoint&authkey=!AA3gRLCIdFoprtg

Källor:
Digilär, Wikipedia, Ne, http://www.selmalagerlof.org/index.html, http://www.marbacka.com/selma_lagerlof.php

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.