fredag 5 februari 2016

Elsa Beskow av Josefin

Elsa Beskow Elsa Beskow (född Maartman) föddes den 11 februari 1874 på Södermalm i Stockholm och dog den 30 juni 1953 i Djursholm i Stockholms län. Elsa är en av Sveriges mest kända barnboksförfattare & illustratör och hon har skapat en mängd klassiska verk som till exempel Sagan om den lilla, lilla gumman.

Familj & Uppväxt
Elsa Beskow växte upp tillsammans med sin familj som består av hennes pappa, affärsmannen Berndt Maartman, hennes mamma, lärarinnan Augusta Fahlstedt, hennes lillebror och hennes fyra småsystrar. När Elsa var 15 år gammal dog hennes pappa och familjen bestämde sig då för att flytta till mammans ogifta syskon som sedan inspirerade Elsa till karaktärerna i några av hennes böcker.

År 1897 gifte sig Elsa med teologie doktorn Natanael Beskow. De fick tillsammans sex söner och de två mest framgångsrika är konstnären Bo Beskow och geologen och författaren Gunnar Beskow. Familjen Beskow var bosatt i Djursholm i Stockholm. I Djursholms centrum finns Elsa Beskows torg för att hennes Djursholmsanknytning ska hållas i minne. På detta torg finns en bronsstaty som föreställer henne.

Yrkesliv
Elsa Beskow utbildade sig på Tekniska skolans högre konstindustriella avdelning. Under åren 1894-1897 var hon sedan teckningslärare vid Whitlockska samskolan.

Beskows genombrott kom 1901 med boken Puttes äventyr i blåbärsskogen. Elsa gav totalt ut ett fyrtiotal egna böcker med egen text & bild och hennes böcker finns utgivna på 14 olika språk världen över. År 1952 kom hennes sista bok s.k. Röda bussen och gröna bilen, året hennes död.

Elsa illustrerade för första gången i Barntidningen Jultomten år 1894. Detta var en svartvit bild till visan ”Lilla vedhuggaren”. Sedan fortsatte hon illustrera bilder till tidningen varje år, men år 1898 fick hon för första men inte sista gången rita omslaget för tidningen. Hon fortsatte senare illustrera bilder i Saga-biblioteket. Elsa ritade även bilder till den klassiska berättelsen ”Tummeliten”, men även till Folkskolans barntidning (som senare blev kamratposten).

Stilen i hennes illustrationer är lätt med mycket detaljer, speciellt i djur och växter. Baksidorna på hennes böcker är ofta inramade av dekorativa ramverk i jugend-stil. Personligen gillar jag verkligen hennes stil. Jag gillar detaljrika bilder med mycket färg och växter.

Förutom illustrationerna till hennes egna böcker har hon även illustrerat en mängd andra bilder. Elsa har bl.a. illustrerat flera av bilderna i Alice Tegnérs sångböcker, hon har till exempel illustrerat bilderna till den klassiska visan ”Mors lilla Olle”.

Sedan år 1958 har Sveriges allmänna biblioteksförening delat ut Elsa Beskow-plaketten. Detta pris delas ut till den konstnär som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken.

Kända verk
Elsa Beskow har skrivit och illustrerat sagoböcker om Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin. Dessa publicerades under åren 1918 till 1947. Böckerna utspelar sig i en småstad på 1840-talet.

När Elsa var 15 år dog hennes pappa och familjen flyttade då till mammans ogifta syskon i Trosa. Dessa inspirerade Elsa till karaktärerna tant Grön, tant Brun, tant Gredelin samt farbror Blå. De tre tanterna representerar olika kvinnotyper och förutom att de har en tydlig favoritfärg har de även tydliga sysslor. Tant Grön, Jeanette är den manhaftiga och sköter trädgården. Tant Brun, Marie-Louise är moderlig och huslig och står i köket och tant Gredelin, Agate-Julie är den förnämt sjåpiga sitter mest i salongen och broderar. Andra karaktärer i böckerna är barnen Petter och Lotta, pudeln Prick samt katten Esmeralda.

År 1947 släpptes en film om tant Grön, tant Brun, tant Gredelin och de andra.Elsa Beskows har även skrivit och illustrerat boken Tomtebobarnen vilket är en skönlitterär bilderbok som gavs ut år 1910.


Elsa och hennes make Natanael drev hemgården Birkagården i Vasastan i Stockholm. I närheten av Birkagården finns Tomtebogatan och Tomteboda järnvägsstation som gav henne inspirationen till bokens titel.

Varje uppslag har en helsidesbild och en kortare text skriven på rimmad vers. Boken handlar om en liten tomtefamilj som bor under en tallrot. Man får följa barnen i deras sysslor och äventyr de olika årstiderna. Ibland möter de på farliga djur m.m.Elsa Beskow idag
Elsas böcker är fortfarande i högsta grad levande och nytrycks ständigt. Hennes illustrationer säljs även på möbler. Catharina Kippel har illustrerat och tolkat de förtjusande berättelserna av Elsa Beskow. Catharina har valt citat från de ursprungliga illustrationerna och gjort om Beskows bilder i underbart härliga mönster. Dessa trycks på koppar, servetter, handdukar m.m.


Källor: https://sv.wikipedia.org/wiki/Elsa_Beskow, http://elsabeskow.se/, http://royaldesign.se/viewpattern.aspx?pat=6765#1, http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/elsa-beskow

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.