onsdag 10 februari 2016

Henning Mankell av Melvin


Henning Mankell föddes 1948 i Stockholm men växte upp i Sveg utan sin mamma. Han debuterade med boken Bergsprängaren och skrev sedan c:a 20 böcker. Han har skrivit både vuxen och ungdomsböcker. Dom får en att tänka till hur det vanliga livet egentligen är.

Vuxenböckerna är intressanta, dom om polisen Kurt Wallander som exempelvis boken “Brandvägg”. En av hans mest kända böcker är Hunden som sprang mot en stjärna, och för den fick han Jugendlitteraturpreis och Nils Holgersson plaketten.
   Mankells mest kända verk är böckerna om Kurt Wallander. Mördare utan ansikte är den första boken i serien. Kurt Wallander är en man 50-årsåldern och han är kriminalinspektör i Ystad.  Om man tänker läsa hela serien så är det bäst att börja med den här boken och följa serien i rätt ordning.
Anledningen är att Wallander utvecklas under handlingens gång och blir lite äldre och han hänvisar till saker som har hänt i tidigare böcker, trots att de olika böckerna egentligen är fristående från varandra.

De därpå följande böckerna, Hundarna i Riga och Den vita lejoninnan, är något annorlunda än den första boken. Böckerna har en internationell prägel och utspelar sig i Sverige, men även i Lettland respektive södra Afrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.