torsdag 4 februari 2016

Jens Lapidus-Snabba Cash-Xianwen

Jens Lapidus liv

Jens Lapidus är en svensk författare och advokat. Även är han intresserad av mode och modemagasinet King utsåg honom till Sveriges bäst klädde man. Yrket advokat gjorde så att han blev intresserad i författarskap. Han är född i Hägersten i Stockholm och kommer från en medelklassmiljö. Jens Lapidus gick på Stockholms universitet och studerande i London. Snabba cash som är mest populär bland hans verk utspelar sig i Stockholm. Jens Lapidus lever i nuet och han är 41 år gammal

Han prioriterar sina barn först och han har tre barn. Att skriva kriminella böcker är han väldigt ensam om för att det finns fler antal deckarförfattare i Sverige. När det blir någon timme över sitter han och skriver så mycket han kan och fortsätter dagen med att ta hand om barnen och sköter andra sysslor.

När han var i ungdomen såg han både killar och tjejer bli utsatta för våld när de gick i högstadiet och gymnasium. Under hans uppväxt hörde han talas om kickers (ungdomar med märkeskläder, sportskor, sweatshirts och basebollkeps) och knarkare men de kom inte så nära för att han bodde inte i ett stort område, utan litet.

Jens samarbetar med Peter Bergting som är illustratör. När Jens inte skriver böcker är han hemma med barnen, speciellt när han har tid över, kanske en timme eller så, börjar han skriva. I hans bok, te.x snabba cash boken, skriver han om det kriminella, visst han hade ju kompisar från 90-talet som kommer från Stureplan, Stureplan beskriver han också i boken.

En amerikansk författare som också skriver som Jens Lapidus, det vill säga hårdkokt, är Ryan Gattis. Han skriver också om gängkriminalitet och om unga människor som hamnar i kriminalitet och utanförskap.

Jens Lapidus, författare på halvtid och försvarsadvokat på halvtid. Han jobbar enligt en strikt 50/50-princip och känner sig trygg med att arbeta med båda yrkena. I en tidning, publicerade café, en artikel, där Jens Lapidus säger att han slåss i domstolen, det är förhör, drama, action, kött och blod med verkliga händelser, säger han.

Författarens verk

Bok: Snabba Cash

Tema/motiv
Jens Lapidus beskriver om det kriminella och hur det är i den undre världen. Gatugäng och gatukrig tar han också upp i boken snabba cash. Det är mycket förhandlingar med pengar som gör att det blir slagsmål för att de gör upp om stora affärer.

Tidsanda, miljöer
Böckerna som han skriver om är på 2000-talet. Stureplan som han beskriver i boken är ett torg i Stockholms innerstad i stadsdelen Östermalm. Där finns Sveriges mest kända krogar som spy bar. Uttrycken "brats" och "stekare" sammankopplas med Stockholms uteliv. Det är mycket alkohol och sprit på kvällarna som beskriver ungdomarnas vardag.

Persongalleri
I snabba cash boken, skriver han om män och kvinnor. Huvudpersonen JW, Johan Westlund lever ett dubbelliv som stekare på de grymmaste inneställena på Stureplan. JW har även en flickvän som heter Sophie och han lockas in i en värld av organiserad brottslighet. Jorge som är latinon, kan liksom allt om koks. Jorge rymmer från fängelset och är på snabbt lopp från både polisen och den serbiska maffian. Jorge tankeplan är att leverera sin sista kokainleverans och sedan lämna landet för evigt. Mrado är en underboss inom den serbiska maffian och är osams med huvudbossen Radovan. Mrados uppdrag är att hitta Jorge, men tvingas att ta hand om sin 8-åriga dotter, Lovisa. JW, Jorge och Mrados kamp kan sluta mellan liv och död, vägen dit är lång och de gör det för snabba cash.

Genre, typ av litteratur
Snabba cash är en hårdkokt deckare som betyder att det är en stil med känslolös skildringar av brottslighet, våld och svordomar. En hårdkokt deckare kommer från den amerikanska stilen som började hos deckarförfattaren Dashiell Hammett på 1920-talet. I boken beskrivs kriminalitet, aggressiv, rastlös och fyndig gangstersvenska. En Spänningsroman som fångar tittarnas uppmärksamhet av att läsa mer.

(Språk)
Jens Lapidus är känd för svordomar, slang och korta meningar. Han skriver i Telegramstil, vilket betyder att det är ett kommunikationsmedel som blev populärt under slutet av 1800-talet. Men på 1900-talet började man använda kommunikationsmedlet för privatpersoner, företag och myndigheter, det kännetecknades av att vara snabba jämfört med posten och är korrekta enligt lag. I hans bok innehåller det aggressivt språk som gör texten mer starkare, vilket betyder det saknar subjekt som gör att det blir svårare att tolerera innehållet i texten. Jens Lapidus är inspirerad av James Ellroy och Dennis Lehane. Han hämtade sin inspiration från svenska rappare som Latin Kings, från människor i bratkretsar och från författarkollegan Jonas Hassen Khemiris böcker. Lapidus kallar sin genre "Stockholm noir".


Kritik
I hans bok, snabba cash tyckte SvD att språket var lite svajigt, men det är spännande, skriver SvD. En spännande historia, ett riktigt snabbt tempo och ett rasande temperament. Aftonbladet skriver också att det är en bok med en helt ny sociolekt och gangstersvenska som knockade kritikerna så att läsarna bara vill läsa mer av boken för att boken hade en egen stil. Jens Lapidus hade kommit med något helt nytt inom den svenska litteraturen.

Budskap
Visa spänning som fångar tittarnas uppmärksamhet och beskriver hur det är i den undre världen. I boken beskrivs gäng, jugoslaviska maffian som på det sättet förhandlar med pengar och gör upp om snabba affärer som leder till att de kan tjäna snabba cash.

Källor
http://www.svd.se/barnen-gar-forst-for-jens-lapidus
http://www.cafe.se/jens-lapidus-bilden-av-mig-som-superman-har-en-baksida/
http://www.svd.se/sakert-handlag-med-organiserad-brottslighet
http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article19052343.ab
https://sv.wikipedia.org/wiki/Snabba_cash

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.