fredag 5 februari 2016

Peter Englund - av Serena

Peter Englund föddes i Boden den 4 april 1957 och är fortfarande vid liv, vilket kapar ungefär hälften av vad jag hade kunnat berätta. För när man berättar om klassiska författare är majoriteten av de döda. Ibland sedan länge, men oftare inte mer än ett sekel. Detta leder till att jag inte kan berätta om hans död eller hur hans liv kommer att fortgå. Utan jag kan bara berätta det som redan har hänt.

Peter Englund hade en normal uppväxt utan några traumatiska händelser som hade kunnat leda till hans framgångsrika författar karriär, vilket är fallet med många andra kända författare. Mamman levde som hemmafru under Peter och hans bröders barndom, men ett antal år senare tog hon arbete som telefonist. Pappan var först bryggerichaufför men utbildade sedan sig till ingenjör.Det var först på gymnasiet när han gick vårdlinjen som förvånansvärt den svenska historikern och författaren hittade sitt intresse och passion, historia.

 När han var 23 flyttade han till Uppsala och fortsatte att utöva det han älskade. Englund läste arkeologi, teoretisk filosofi och historia på Uppsala universitet för att sedan bli antagen som doktorand i historia.
 Författaren hade tidigare tagit 15 månader innan universitet för att jobba och studera vid artilleriet vilket ledde till hans fördjupade intresse i militär och krigshistoria. Tidigare hade intresset varit betydligt mer utbrett för den unge Peter Englund. Detta blev dock ämnet som majoriteten av hans verk handlar om och även den genre som han blev känd för.
 I dagsläget har Peter Englund ett samarbete med tidningen Expressen där han då och då skriver artiklar med historiskt innehåll om olika militära och/eller politiska händelser. För tillfället är han även pappaledig och har avsagt sin plats som ständig sekreterare för svenska akademin.

 Verk:
 Poltava: Poltava är en mycket lärorik bok som handlar om den svenska kungen Karl XII stora förlust mot Ryssland när den svenska armen decimerades grovt i slaget vid Poltava år 1709. Hela 10 000 män dog och händelsen anses vara en kärnpunkt i Sveriges historia. Boken utspelar sig under den hårda resan till Poltava och under själva striden. Den missar inte en enda detalj, vilket även gör den tjocka boken väldigt seg att läsa om man inte är van vid att läsa något så omfattande och även på vissa ställen förvirrande. Men ifall man är intresserad och är redo att lägga ner den koncentration och hängivenhet som det tar att läsa sig igenom boken tror jag att man verkligen kan uppskatta den. Jag själv läste inte hela boken utan en sammanfattning och flera utdrag för att verkligen få läsa Peter Englunds omtalade skrift.

Poltava var och är fortfarande den boken som gjorde Peter Englund känd. Han skildrade krigets smärtor och hemskheter fantastisk bra. Poltava var Englunds debut bok och han gav ut den år 1988. Efter det sporrades han bara att skriva mer. Detta ledde till ett flertal böcker som även de utspelar sig under stormaktstiden. Majoriteten av dessa böcker skildrar även de krig och krigens hemskheter och skador. Men samtidigt får man en inblick i hur kungen planerade och vad soldaterna faktiskt tyckte och tänkte. Även om i Poltavas fall finns det väldigt lite information om själva slaget eftersom alla arkiv och papper förstördes i flykten tillbaka. Det är faktiskt så att all skriven fakta vi har om slaget har skrivits i efterhand av deltagare i striden.

Det finns dock många experter som klagar på Poltava som bok för att de inte tycker att historien stämmer med den lilla faktan som finns. Men samtidigt är alla dokument skrivna i efterhand vilket för att det är väldigt svårt att validera hur sannolika dessa dokument är. Dessutom om man befinner sig i stridens glödande mitt punkt när ens landsmän faller till höger och vänster om en är chansen låg att ens sinne har uppfattat alla detaljer rätt. Men ifall det är en högt uppsatt officerare som själv inte deltog i striden ut såg allt från ovan. En officerare som hjälpte till att planera allting men som inte utgjöt något blod och därmed inte befann sig i den s.k farozonen så kan dessa dokument vara betydligt mer korrekta och sannolika. Allt beror på vem och vad man vill sätta sin tilltro till.

Anledning till att forskarna är så negativa mot Peter Englunds bok är även p.g.a den bristfälliga informationen som finns. När man har genomsökt krigsplatsen i modern tid så har man inte kunnat hitta mer spår än några få kulor när man säkert vet att svenska grävde ett dike runt hela Poltava som de först använde i striden och senare som massgrav. För det är trots allt betydligt lättare att fylla i ett redan existerande hål än att gräva en ny grop för 10 000 döda soldater. Efteråt täcktes diket med ett tunt lager jord. Men ingen forskare har kunnat hitta det här diket i marken runt Poltava. Det borde inte vara så orimligt svårt att hitta åtminstone diket. Men varför har ingen då funnit det? Den enda teorin som jag kunde hitta när jag sökte efter information för detta arbetet var att Poltava slaget kanske inte var lika stort som vi tror. Många män dog på färden ditåt vilket Peter Englund beskrev väldigt väl. Ibland för väl. Det kan vara så att den utsvultna och kalla svenska armen inte var de 10 000 som de sägs varit när de anlände till Poltava. Det skulle förklara varför man har hittat såpass få vapnen m.m som arkeologerna har. Men en vanligare teori för avsaknaden av vapnen är att slagfältet blev länsat på allt dyrbart bly. Bly gick åt som smör i krigstider och det krävdes alltid mer eftersom man inte alltid kan återfinna de kulor som man har skjut iväg.

Tillbaka till boken och bort från mitt långa och historiska utlägg. Personligen gillade jag det jag läste utav boken. Men den kändes även väldigt tung och mäktig. Därför tror jag inte jag hade fortsatt läsa eftersom jag till slut bara hade blivit irriterad på alla detaljer och lagt ner boken. Trilogi: om den svenska stormaktstiden och en man i dess mitt: En historisk trilogi som jag själv inte har läst. Trilogin utspelar sig och handlar om den svenska stormaktstiden. Framför allt hur det kom sig att Sverige blev en stormakt och andra viktiga händelser runt om i världen som spelar in i vår historia på olika sätt. Men det är inte bara stormakt som böckerna handlar om, utan vi får en lugn inblick på en vanlig dag under 1600-talet. Alla delar har inte kommit ut i trilogin än, men de böcker som har publicerats går under namnen: Ofredsår och Den oövervinnelige.

Priser och utmärkelser:
Peter Englund har vunnit en hel del priser för sitt författarskap och han blev även svenska akademins ständiga sekreterare fram till 2015 när han avsade sin plats efter att spenderat sex år på positionen. Han har även fått Augustus priset som delas ut till nyutkomna böcker så att de uppmärksammas. Peter Englund fick 2002 Selma Lagerlöf priset från stiftelsen med samma namn och erhöll då även 100 000 svenska kronor. Av:Serena 9c

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.