söndag 7 februari 2016

Ulf Lundell av Jesper🙃

Ulf Lundell

Ulf Lundell föddes i Stockholm den 20 november 1949. Han vÀxte upp pÄ Södermalm men flyttade vid 11 Ärs Älder till Saltsjö-Boo, sol ligger öster om Stockholm. Vid denna Älder fick han Àven sin första gitarr och lÀrde sig sig spela av sin systers pojkvÀn. Han levde ett helt normalt liv, ingen över eller underklass, och förÀldrarna hade vanliga jobb. Vid tjugo Ärs Älder tog han ett antal diverse jobb, sÄsom brevbÀrare och sjukhusanstÀlld.
Vid sidan om dessa skrev han dikter, romaner och lĂ„tar som han skickade in till olika bok- och skivbolag. Dock nekades han kontrakt med anledning av att materialet inte var tillrĂ€ckligt starkt. Det var först Ă„r 1974 som han skrev kontrakt med ett skivbolag och Ă„ret dĂ€refter slĂ€pptes hans första album VargmĂ„ne. Året dĂ€refter, 1976, gav han ut romanen Jack, som sĂ„ldes i över 200 000 exemplar. Efter denna debut flöt bĂ„de skrivandet och musicerandet pĂ„, och i nulĂ€get har han gett ut hela 17 romaner, 46 album, flest studioalbum, och tre större diktsamlingar med över 200 olika dikter.

Under 80-talet var det pÄ tal att Lundells kanske mest kÀnda lÄt, öppna landskap, skulle bli Sveriges nationalsÄng, men detta lades ner bland annat pÄ grund av att namnet Sverige inte nÀmndes i texten. Fortfarande kan man dock höra folk sÀga att det Àr Sveriges inofficiella nationalsÄng.

Lundells har inspirerats mycket av beatgenerationens författare, framförallt Jack Kerouac och Allen Ginsberg. Beatgenerationen, eller beatnikrörelsen, startades under 1950 talet av Jack kerouac i San Fransisco och Greenwich villige, New york. Denna rörelse kan i korta ord beskrivas som en amerikansk social och litterÀr rörelse som skapades för att fÄ folk att förstÄ att författarna var betydelsefulla och represativa för samhÀllet. De första som gick med i rörelsen var Jack Kerouac, Allen Ginsberg, William Buroughs och Gregory Corso.
Inom musiken har han inspirerats av artister sÄsom Bruce Springsteen, Bob Dylan och Neil Young. Man brukar ibland sÀga att Ulf Lundell Àr Sveriges Bruce Springsteen.

Lundells roman Jack brukar beskrivas som en svensk omskrivning eller översÀttning av Jack Kerouacs On The Road. Den Àr skriven pÄ ett öppet, snabbt, enkelt och humoristiskt sÀtt, vilket fÄr lÀsaren att hÀnga med i handlingen. Lundells sÀtt att skriva följer inte riktigt de vanliga skrivreglerna, utan han skriver ofta lite som man pratar, ofta utan kommateringar och anföringstecken. Romanen Àr skriven i tre delar och det har Àven gjorts en filmatisering av den som kom ut pÄ 80-talet.
Boken handlar om Jack, som Àr en grabb i tjugoÄrsÄldern som bor i Stockholm. Han har stora drömmar om att bli författare och musiker, samtidigt som han mÄste tjÀna ihop pengar för att kunna betala olika utgifter. Vid sidan om sina diversejobb skriver han pÄ en roman och dessutom fIlosoferar han om sin vardag i en dagbok. Han Àr ofta ute med vÀnner och festar, raggar brudar och röker hasch. I andra delen, som Àr skriven i dagboksform, fortsÀtter Jack med skrivandet och flyttar till ett kollektiv ute pÄ landet. Han fortsÀtter festa med kompisarna och Àr i ett antal förhÄllanden som alltid rinner ut i sanden. Den tredje delen av boken lyckas han skriva kontrakt med ett skivbolag, men han dras alltmer in i alkoholen och drogernas vÀrld.

Hela boken tycker jag gÄr att anknyta till Lundells egna liv. DÄ han under Ättiotalet faktiskt var i en sÀnka med mycket alkohol och allmÀn dÄlig hÀlsa. Han insÄg att detta inte var bra för honom och tog tag i detta. Han döpte sig dÀrför 1988, vilket gav honom en kristen tro.
I och med detta slÀppte han ett album som starkt fÀrgats av religösa tankar och funderingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.