fredag 5 februari 2016
Vilhelm Moberg av Selma
Vilhelm Moberg Vem var han? Vilhelm Moberg var en svensk författare, dramatiker och journalist. Han och Strindberg sägs vara Sveriges mest kända författare. Hans mest kända verk är Utvandrarserien, som jag kommer fördjupa mig i lite senare. Han skrev draman och romaner och nästan alla har temat fattigdom, och skillnad mellan fattiga och rika. Min teori är att det är för att han var ganska fattig när han var liten, men sedan blev han en framgångsrik författare och säkert ganska rik, så han fick prova båda världarna. Många har också det återkommande temat om att vilja ha något mer. En strävan efter att komma bort från den fattiga landsbygden. Barndom/uppväxt Vilhelm Moberg föddes 1898 i Algutsboda socken, i Småland. De levde under knapra förhållanden, men ändå beskriver han senare barndomen som sin lyckligaste tid. Han hade sex syskon. Han arbetade inom lantbruket och gick i skolan 4 månader om året. Moberg älskade att gå i skolan och han läste mycket. Han till och med lånade böcker under sina kompisars namn när han hade lånat så mycket man fick. Moberg hade många släktingar som åkte till Amerika, och han var inställd på att också göra det. När han var 18 år hade han pengar till en biljett och var på väg att åka. Men det blev inte så. Mest på grund av hans mor, som inte ville förlora fler släktingar till Amerika, speciellt inte sin enda levande son. Han stannade, med kravet att han skulle få gå på folkhögskola, och så blev det.
Under lumpen skrev han en bok som hette I vapenrock och linnebyxor. När han publicerade den var han tvungen att ha ett alias, och det blev Ville i Momåla. Han använde det namnet mycket och till slut ansökte han om att ändra namn till Vilhelm Momåla, men det fick han inte. Hans debutroman publicerades 1927 och hette Raskens. Den blev en stor succé och sedan skrev han en rad framgångsrika romaner men ingen kunde riktigt mäta sig med Raskens. Under andra världskriget var han mycket aktiv i rörelsen för att Sverige skulle hjälpa Finland. Han skrev boken Rid i natt!, och 1941 var det Sveriges mest lästa bok. Han blev under den tiden mycket uppmärksammad för sin anti-nazistiska ställning. 1923 gifte han sig med Margareta Törnqvist och det verkar ha varit ett lyckligt äktenskap, de skilde sig inte.
Utvandrarna är en bokserie som Moberg skrev mellan 1949 och 1959. Den handlar om svenskar som emigrerar till Amerika. Den består av fyra delar, Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige. Jag har läst första delen. Boken innehåller flera parallellhandlingar, om olika personer som kommer från Ljuders socken i Småland och av olika anledningar utflyttar till Nordamerikas Förenta stater. Boken utspelar sig i mitten av 1800-talet, då många gjorde just det. Den mest framstående handlingen är kärlekshistorien om Kristina och Karl Oskar, som bor med sina barn i Korpamoen, deras gård. Men Korpamoen är full av sten så där är nästan omöjligt att odla. Och till råga på det blir det våtår och missväxt efter vartannat, så skörden blir dålig. Till slut inser de att de måste flytta, för barnens skull. En annan karaktär är Robert, Karl Oskars yngre bror. Han är less på livet som dräng, med en husbonde som slår honom och ger honom härsken sill till mat varje dag. Han drömmer om Amerika, där man kan gräva guld och bli rik. Han berättar för Karl Oskar om allt han läst om Amerika, till exempel att vem som helst kan stiga upp på tronen och bli president, och att man får lov att säga du till självaste presidenten, och att i Amerika har man pisspottor av guld!
Serien handlar också om Danjel, Kristinas morbror. En dag får han besök av Jesus som ska visa honom vägen i livet. Han ger folk nattvarden och utdelar det heliga sakramentet i sitt hus och för det blir han jagad av fogdar och präster. Till slut bestämmer även han sig för att för att flytta till landet där han får utöva sin religion som han vill. Boken är väldigt rörande och otroligt aktuell, nu med flyktingkrisen. Just att folk måste fly från sina hemland och hur de blir bemötta av landet de kommer till. Hur det är att komma till ett land där man inte kan språket eller någonting. Under hela tiden de är i Amerika har Kristina hemlängtan. Hon drömmer sig tillbaka till ljusa kvällar om våren i landet långt bort och längesen. Språket är gammalt och ibland är enstaka ord svåra att förstå, men man förstår dem i sammanhanget. När de i boken citerar texter, till exempel från Roberts bok om Amerika, är stavningen som den var på 1800-talet. De flesta v:na är utbytta till w, till exempel. Det visar hur mycket research han har gjort och hur välskrivna böckerna är. Eftersom boken utspelar sig på den småländska landsbygden är dialogen skriven på småländska. Det kan ibland bli lite komiskt men jag tycker att det är bra. Det ger mer personlighet till karaktärerna och man får mer känslan av att de verkligen är från Småland. I romanen skriver han om Duvemåla, Kristinas barndomshem. Och byn Duvemåla finns på riktigt, den ligger nära Mobergs barndomsby Algutsboda. Så han har verkligen tagit platser, inspiration och händelser från sitt eget liv.
Under mitten av 1800-talet fram till tidigt 1900-tal emigrerade mellan 25-30% av Sveriges befolkning till Amerika. Anledningen är från början den extrema befolkningsökningen som skedde i Sverige. Som Esias Tegnér skrev, så var "Freden, vaccinet och potäterna" orsakerna. Sverige hade äntligen fred, det kom vaccin för farliga sjukdomar och man började odla potäter. När det då blev missväxt flera år i rad svalt folket och var tvinga att fly för sina liv. Sammanlagt var det ungefär en miljon människor som utvandrade. Orsakerna var inte bara svält, folk utvandrade även av politiska eller religiösa skäl, som Mobergs karaktär Danjel. När Vilhelm Moberg skrev Utvandrarna bodde han till stora delar av tiden i USA. Han reste runt i svenskbygderna och letade efter information, läste dagböcker och gick i utvandrarnas fotspår, för att förstå hur det var. Kristina från Duvemåla 1995 skrev Björn Ulvaeus och Benny Andersson en musikal baserad på Utvandrarserien, som heter Kristina från Duvemåla. Den är lite mer fokuserad på historien ur Kristinas perspektiv, men annars är det samma. Föreställning
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.