onsdag 10 februari 2016

Henning Mankell av Melvin


Henning Mankell föddes 1948 i Stockholm men växte upp i Sveg utan sin mamma. Han debuterade med boken Bergsprängaren och skrev sedan c:a 20 böcker. Han har skrivit både vuxen och ungdomsböcker. Dom får en att tänka till hur det vanliga livet egentligen är.

Vuxenböckerna är intressanta, dom om polisen Kurt Wallander som exempelvis boken “Brandvägg”. En av hans mest kända böcker är Hunden som sprang mot en stjärna, och för den fick han Jugendlitteraturpreis och Nils Holgersson plaketten.
   Mankells mest kända verk är böckerna om Kurt Wallander. Mördare utan ansikte är den första boken i serien. Kurt Wallander är en man 50-årsåldern och han är kriminalinspektör i Ystad.  Om man tänker läsa hela serien så är det bäst att börja med den här boken och följa serien i rätt ordning.
Anledningen är att Wallander utvecklas under handlingens gång och blir lite äldre och han hänvisar till saker som har hänt i tidigare böcker, trots att de olika böckerna egentligen är fristående från varandra.

De därpå följande böckerna, Hundarna i Riga och Den vita lejoninnan, är något annorlunda än den första boken. Böckerna har en internationell prägel och utspelar sig i Sverige, men även i Lettland respektive södra Afrika

söndag 7 februari 2016

Ulf Lundell av Jesper🙃

Ulf Lundell

Ulf Lundell föddes i Stockholm den 20 november 1949. Han växte upp på Södermalm men flyttade vid 11 års ålder till Saltsjö-Boo, sol ligger öster om Stockholm. Vid denna ålder fick han även sin första gitarr och lärde sig sig spela av sin systers pojkvän. Han levde ett helt normalt liv, ingen över eller underklass, och föräldrarna hade vanliga jobb. Vid tjugo års ålder tog han ett antal diverse jobb, såsom brevbärare och sjukhusanställd.
Vid sidan om dessa skrev han dikter, romaner och låtar som han skickade in till olika bok- och skivbolag. Dock nekades han kontrakt med anledning av att materialet inte var tillräckligt starkt. Det var först år 1974 som han skrev kontrakt med ett skivbolag och året därefter släpptes hans första album Vargmåne. Året därefter, 1976, gav han ut romanen Jack, som såldes i över 200 000 exemplar. Efter denna debut flöt både skrivandet och musicerandet på, och i nuläget har han gett ut hela 17 romaner, 46 album, flest studioalbum, och tre större diktsamlingar med över 200 olika dikter.

Under 80-talet var det på tal att Lundells kanske mest kända låt, öppna landskap, skulle bli Sveriges nationalsång, men detta lades ner bland annat på grund av att namnet Sverige inte nämndes i texten. Fortfarande kan man dock höra folk säga att det är Sveriges inofficiella nationalsång.

Lundells har inspirerats mycket av beatgenerationens författare, framförallt Jack Kerouac och Allen Ginsberg. Beatgenerationen, eller beatnikrörelsen, startades under 1950 talet av Jack kerouac i San Fransisco och Greenwich villige, New york. Denna rörelse kan i korta ord beskrivas som en amerikansk social och litterär rörelse som skapades för att få folk att förstå att författarna var betydelsefulla och represativa för samhället. De första som gick med i rörelsen var Jack Kerouac, Allen Ginsberg, William Buroughs och Gregory Corso.
Inom musiken har han inspirerats av artister såsom Bruce Springsteen, Bob Dylan och Neil Young. Man brukar ibland säga att Ulf Lundell är Sveriges Bruce Springsteen.

Lundells roman Jack brukar beskrivas som en svensk omskrivning eller översättning av Jack Kerouacs On The Road. Den är skriven på ett öppet, snabbt, enkelt och humoristiskt sätt, vilket får läsaren att hänga med i handlingen. Lundells sätt att skriva följer inte riktigt de vanliga skrivreglerna, utan han skriver ofta lite som man pratar, ofta utan kommateringar och anföringstecken. Romanen är skriven i tre delar och det har även gjorts en filmatisering av den som kom ut på 80-talet.
Boken handlar om Jack, som är en grabb i tjugoårsåldern som bor i Stockholm. Han har stora drömmar om att bli författare och musiker, samtidigt som han måste tjäna ihop pengar för att kunna betala olika utgifter. Vid sidan om sina diversejobb skriver han på en roman och dessutom fIlosoferar han om sin vardag i en dagbok. Han är ofta ute med vänner och festar, raggar brudar och röker hasch. I andra delen, som är skriven i dagboksform, fortsätter Jack med skrivandet och flyttar till ett kollektiv ute på landet. Han fortsätter festa med kompisarna och är i ett antal förhållanden som alltid rinner ut i sanden. Den tredje delen av boken lyckas han skriva kontrakt med ett skivbolag, men han dras alltmer in i alkoholen och drogernas värld.

Hela boken tycker jag går att anknyta till Lundells egna liv. Då han under åttiotalet faktiskt var i en sänka med mycket alkohol och allmän dålig hälsa. Han insåg att detta inte var bra för honom och tog tag i detta. Han döpte sig därför 1988, vilket gav honom en kristen tro.
I och med detta släppte han ett album som starkt färgats av religösa tankar och funderingar.

Fatta författarna - ett radioprogram av Erik, Jesper, Linnea Lundin och Selma

Litterärt radioprogram.

Lyssna på Programmet