fredag 5 februari 2016

Ellens tolkning av Thorsten Flinck

Kan du berätta lite om hans uppväxt?
Absolut! 
Född 1961 och växte upp i Solnas församling med sin mamma och tvillingbror Richard. Han är alltså en nutida estradör. Hans pappa var halv fransk och halv marockan. bildade band med sin bror vid 17 års ålder. Det var jobbigt i skolan pga hans dysleksi och även hans adhd. Men att skriva var roligt, och uttrycka sig. Han kom in på Teaterhögskolan redan som 19-åring. Då med ultimatumet att sluta med musiken. 


Jaha gjorde han det då?

Nej, det gjorde han inte, han fortsatte i bandet. Och ja sen gick ut sedan ut scenskola 1984 tillsammans med bla Claes Månsson och Peter Dalle. 

Men hur mådde han som liten?
Han har själv beskrivit sig som en ledsen och ensam pojke. Han var inte hatad, men inte älskad heller. Och älskad måste man ju som barn bli för att må bra. Jag kommer komma in på detta mer djupgående senare. 

Har han skrivit många texter? Vilka är hans mest kända? 
Han har skrivit många draman, han var anställd vid Dramaten mellan åren 1986 och 2002, och han verkade där som både skådespelare och regissör. Som regissör vid Dramaten är Flinck främst känd för sina uppsättningar av Herr Puntila och hans dräng 1996, Lång dags färd mot natt 1998 samt Den goda människan i Sezuan 1998. Som skådespelare vid Dramaten medverkade han bland annat i Romeo och Julia 1991, Tant Blomma 1993 och Misantropen 1995. Vid Uppsala Stadsteater spelade han 1997 huvudrollen i Strindbergs pjäs Gustav III.

Vad har hans låtar för tema? 
Hans låtar har ofta en sorgsen text. Det handlar ofta om hans egna liv både som ung och äldre. Ofta om familjeproblem och om utanförskap.

Vilken är den senaste låten han skrev? 
Det senaste han gjorde i textväg som uppmärksammandes var låten han skrev i förlåtelse till sina döttrar. En av mina personliga favoriter "Till tjejerna på Upplandsgatan 71 från fiaskot mittemot". Flickorna är hans två döttrar, och fiaskot är Thorsten. Han är liksom så medveten om att det gick neråt men lät det gå. Där skriver han om sig själv som I en berättelse. Han beskriver hur han sitter på upplandsgatans krog, skvallerhörnan. Hans familj bor på andra sidan, 71 Det var tiden då han gick på morfin och bodde med Annika Jankell, hans fd fru och med sina döttrar Happy och Felice, som båda är skådespelare idag. Han bodde med dem i fem år, sedan lämnade han dem. Och morfin binder ju vatten så han var väldigt uppsvullen, och vägde upp mot 120 kilo. Han tillbringade sitt liv där i två år och träffade inte dem, han hade lämnat dem, och levde i ett riktigt narkotikaträsk. han ville inte att Happy och Felice skulle se honom i det skicket. De bodde på en etta, och med ca 20 meter bort från lägenheten där krogen låg, hade han då perfekt insyn. Idag bor han i en husvagn, och de pratar inte med varandra. Han skrev låten som ett slags förlåt. Denna låten är väldigt speciell, med tanke på att Thorsten ger ut sig själv och är väldigt sårbar i texten, vilket han aldrig brukar annars. 

Finns det någon mer låt som är lite mer känd?
Hans mest kända låt är från Melodifestivalen, där han sjunger om Här kommer ett klipp med låtskrivaren Ted ström "jag reser mig igen" har ettklipp jag vill visa *visar
Som vi ser i filmsnutten så handlar Torstens uppträdande minst lika mycket om framförandet av texten som själva innehållet.

Vad har han emot sig? Finns det liksom några motståndare?
Det finns två som jag naturligt tänker på. Och det är media och drogerna. Han är ju en favorit när det kommer till tidningarna. Om man tar exemplet när han daskade till Gina Dirawi på rumpan. För tidningarna blev det ett riktigt skop. Samma sak med framträdandet i Melodifestivalen. Loreen och han tävlar samma år. Båda barfota, Loreen hyllas, Flinck hånas
Samma Sak med drogerna. Det är det som håller tillbaka honom som artist. Efter narkotikaskandalen kom ut, fick han ingen roll på 18 år.

Hur har hans musikkarriär sett ut?
Flinck satte ihop ett band vid namn "flincka fingrar" 2002, som visade sin konsertfilm 2004 på SVT. De släppte sedan 2005 albumet "vildvuxna rosor"
År 2012 ställde han upp i Melodifestivalen med sin låt "jag reser mig igen" med "revolutionsorkestern" han kom åtta med utländska rösterna, men med endast de svenska skulle han ha kommit trea. 
    I låten till flickorna lämnar han ut sig mer än vanligt.
Något som jag tycker är väldigt coolt är att pga hans dyslexi, så skriver bandmedlemmarna ner det som Thorsten skanderar. 

Vilken generation är han mest populär i?
Även om han är en aktuell artist idag var han kanske mer populär på 90talet. Han känns väldigt 90 talistisk eftersom han ofta pratar om hur han beundrade Björn Afzelius, och var mer rumsren utan drogerna, vilket var under 90-talets gång. 

Förutom missbruken så ser inte jag någon anledning för folk att hata Thorsten, varför gör folk detta?
Han är väldigt svår att ha och göra med. Han skulle egentligen vara med i årets säsong av Stjärnorna på slottet, men lämnade slottet då han hamnade i konflikter med SVT. Han håller nu på och iscensätter Doktor Glas, Hjalmar Söderbergs. Thorsten har återskapat rabalder med sin iscensättning av romanen. Han spelar utan att ha fått eller köpt uppföranderättigheterna - och han gör det med ett visst behag, inbillar jag mig, som uppror. Folk blir producerade av detta! 

Men varför kan du så mycket om Thorsten Egentligen? Vad är så speciellt med honom
För att han är så annorlunda i jämförelse med alla andra nutida artister, väldigt diffus. De vill framstå så perfekta som möjligt framför kameran, vilket det inte känns som att Thorsten känner något behov av. Han gör som han vill när han vill. Det finns något lite förbjudet över det typ. 

Hur menar du?
Alltså, Man blir inte klarare av att titta på alla intervjuer eller lyssna på hans låtar. Det känns inte som det är samma person som sitter i intervjusofforna när man ser honom. Från att sitta i Malou efter tio och snyfta och berätta om sin skuld till sina döttrar, till att skrika till intervjupersonen i melodifestivalen att hon är ett perverst äckel. Han tafsar på Gina och hyllar nästa dag att media reagerar som de gör. Det är alltså hans orimliga tänkande som är så speciellt och intressant. 

Innan vi avslutar skulle jag velat att vi lyssnade på ett samtal som jag spelade in innan idag, kan. Vi lyssna på det?

Det var alla frågor jag hade, tack Ellen!

Tack själv 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.