fredag 5 februari 2016

Hjalmar Söderberg av Morris

Hjalmar Söderberg föddes 1869 i Stockholm och dog 72 år gammal år 1941. Efter att ha hoppat av Universitetet 1890 började han jobba som journalist för Kristianstadsbladet. Eftersom att hans mamma blev allvarligt sjuk var han tvungen att återvända till Stockholm där han växte upp. Han började skriva teaterkritik och kåsörer i dagens nyheter och svenska Dagbladet. 1908 debuterade Söderberg som krönikör och tack vare hans år som journalist hade han redan fått sitt namn känt. 1899 gifte sig Söderberg med Märta Abenius och tillsammans fick de tre barn. Han var så insatt i sitt skrivande att han köpte en "Skrivarlya" för att få lugn och ro. När han år 1907 besökte Skåne träffade han danskan Emilie Voss som han tre år senare fick en dotter med. Detta ledde till Hjalmars och Märtas skilsmässa men det dröjde ända till 1917. Hjalmar levde resten av sitt liv i Danmark tillsammans med sin nya fru.

 Många av Söderbergs verk ledde till mycket debatter och fick mycket kritik. Folk ansåg att romanen Förvillelser var erotisk och omoralisk och förstod inte hur han kunde skriva så dåligt om en präst in Doktor Glas. Hanns skilsmässa påverkade även hanns författarliv. Tex. Handlar Den allvarsamma leken om två personer som blir kära i varandra samtidigt som de båda är gifta med någon annan. De flesta av hanns verk utspelar sig i Sverige och ofta Stockholm. Berättelserna utspelar sig oftast runt tidsperioden då han skrev dem, det vill säga början av 1900-talet. "Jag har valt mina ord och menat allvar med dem" heter den första filmatisering om Hjalmar Söderbergs liv som sändes 1987 i TV2. Den är filmad till stor del i Danmark eftersom Söderberg levde en stor del av sitt liv där. Det gjordes ytterligare en film 2002 om Söderberg, Hjärtats oro. Den berättar om hans liv och hur han skrev sina böcker. Det har även gjorts flera filmatiseringar av hans böcker och senare i år ska en ny filmatisering av "den allvarsamma leken" släppas.Sedan 2012 är utgivningen av Söderbergs verk fri eftersom det då hade gått 70 år sedan hans död. Det betyder att hans böcker har getts ut i nya utgåvor både på svenska och på andra språk som tyska och kinesiska. Det har även skrivits många parafraser Söderbergs verk. De flesta av dessa romaner är skrivna i nutid eller ur en bipersons perspektiv men med samma handling.

Jag har läst romanen Doktor Glas, skriven 1905. Doktor Glas är skriven som en dagbok, som Tyko Gabriel Glas skriver i. Den utspelar sig mellan 12 juni och 7 oktober någon gång i början av 1900-talet. Doktor Glas har en mottagning där patienter får råd och hjälp. Boken börjar med att Helga Gregorius kommer till Glas mottagning och ber om hjälp. Hon har börjat avsky sin man och blivit kär in en annan man. Herr Gregorius är präst och hade aldrig gått med på en skilsmässa, enligt Helga. Doktor Glas bestämmer sig att hjälpa henne genom att hitta på en sjukdom som förbjuder herr Gregorius att vara intim med henne. Herr Gregorius struntar i Glas varningar och säger att deras liv är i Guds händer och att han får bestämma. Fru Gregorius kommer tillbaka och ber om ännu mer hjälp. Glas Ljuger och att Her Gregorius har ett dåligt hjärta och att han måste åka iväg några veckor för att bli bättre. Under de följande dagarna som Herr Gregorius är borta skriver han om sitt liv som ung och hur han en gång var kär men att hon dog och att han aldrig har älskat sedan dess. Hela tiden skriver han hur han tänker på vad som kommer att hända när Herr Gregorius kommer tillbaka och vad han ska göra då. Han skriver även om drömmarna han har och att han i dem flera gånger dödar Herr Gregorius. Han börjar fundera om det är okej att döda någon om den personen skadar någon annan.

Tillslut kommer Herr Gregorius tillbaka till Stockholm och det går tillbaka till så det var innan han åkte iväg. Tillslut bestämmer sig Glas för att göra det, han ska mörda Herr Gregorius men berättar inte för Fru Gregorius. Doktor Glas planerar detaljerat hur han ska ge honom falsk medicin som egentligen är ett gift. Nästa gång Herr Gregorius ska komma till Glas mottagning bestämmer han sig för att göra det. Men han klarar det inte och stänger mottagningen. Glas träffar Herr Gregorius några dagar senare på stan. Gregorius har med sig en stor flaska whisky som han tar stora klunkar ur. De börjar prata och glas lurar honom att ta den falska medicinen som han säger ska hjälpa mot hanns svaga hjärta. Han dör strax efter att han tar tabletten och Glas ljuger om att det var ett slaganfall och att han drack för mycket alkohol. Eftersom han är en doktor tror alla på honom och ingen kollar efter om det verkligen var ett slaganfall eller inte. Efter Herr Gregorius död börjar han skriva mindre och färre dagar och tar pauser på över en vecka. Boken slutar med att Doktor Glas liv går tillbaka till som det var innan Fru Gregorius kom och bad om hjälp. Jag tycker att den är väldigt bra skriven och man får en bra bild om platserna och händelserna som han skriver om. Man förstår den moraliska dilemman och hur illa doktor Glas känner innan han ska mörda Herr Gregorius.

Temat i boken är "Får man mörda en människa om man själv tycker att det är rätt?". Eftersom att den är skriven som en dagbok kan man tänka sig in i handlingen och hur vädret är. Man uppfattar miljön och personerna ur Glas vinkel och han skriver med mycket detaljer vilket leder till att man lätt få en bra bild av miljön. Sättet som han skriver på är såklart på ett lite gammalt sett med gamla ord, men det är inte så svårt att förstå. Enligt mig hjälper det att tänka sig tillbaka i tiden lite mer. Det har även skrivits två nyare romaner av andra författare som utspelar sig ur Fru och Herr Gregorius vinklar respektive.

 Källor: https://digilär.se/inloggad/svenska-gr-sen/svenska/epokernas-mastare-om-litteraturhistoria/textavsnitt/hundra-ar-av-svenska-mastare?search=hjalmar%20söderberg https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Hjalmar_Söderberg http://www.fokus.se/2012/06/den-levande-dandyn/ http://litteraturbanken.se/#!/forfattare/SoderbergH/presentation https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Den_allvarsamma_leken https://klassiker.wikispaces.com/Hjalmar+Söderberg

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.