fredag 5 februari 2016

Harry Martinson - Fideli

Harry Edmund Martinson

 Harry föddes den  6 maj 1904, Jämshögs socken nära Olofström i Blekinge, och dog den 11 februari 1978 i Stockholm. 74 år. Redan som ung försvann föräldrarna ur bilden? Redan när han va sex år gammal (år 1910) avled hans far i lungtuberkulos efter många år till sjöss.
Ett år senare emigrerade modern till Oregon i USA och bosatte sig i Portland.
Då Harry va föräldralös ackorderades han ut på socknen som fosterbarn.
Han bodde en kort tid på ett barnhem i Göteborg och i Karlskrona. Sedan vid sjutton års ålder gick han till sjöss och seglade jorden runt. Bland annat till Brasilien och Indien. Men han liksom sin far fick en lungsjukdom och blev tvungen att  gå i land för gott år 1927.
Både under sjömansåren och efteråt gick han tidvis på luffen.

Både föräldralösheten och  erfarenheterna som sjöman och luffare satte tydliga spår i hans författarskap. Hans idé om "Världsnomaden" som va en essä presenterades i början av 1930-talet och  var mycket inspirerad av sjömansåren och hanns tid på luffen.

Den 27 augusti 1927 debuterade han med dikten ”Sanningsökare”  i tidningen Arbetaren.
Sedan under åren 1927-1973 skrev han ca 20 texter i form av noveller, essäer, och romaner.
Några av hans litterära förebilder va Viktor Rydbergs, Rudyard Kipling, Joseph Conrad och Lev Tolstoj.

NÄSSLORNA BLOMMA 1935
Boken är självbiografisk och handlar om den föräldralösa pojken Martin, som är en bild av Harry själv och är skriven utifrån barnets perspektiv.
I boken dör Martins far och hans mor far till Kalifornien. Alla som Martin tycker om försvinner ut ur hans liv. Han ackorderas ut som sockenpojke och får gå från gård till gård. I boken får han får det hela tiden sämre. Martin beskrivs som självisk, dum, barnslig, självmedlidande, inställsam, feg och falsk.Språket i romanen beskrivs som medveten skrivkonst, med barnsliga innehåll. Det finns även en uppföljare som heter ”Vägen ut”. Denna är delvis självbiografisk och skildrar en föräldralös pojkes osäkra tillvaro i fattigsverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.