Maria Gripe var en välkänd barn- och ungdomsförfattare, född år 1923 i Vaxholm men uppvuxen i Örebro. Senare flyttade hon till Stockholm där hon tog studentexamen och studerade vid Stockholm högskola. Hon bosatte sig senare i Nyköping där hon spenderade största delen av sitt liv. Som tioåring började Maria historier innan läggdags. I tonåren skrev hon även poesi, som enligt henne själv var bedrövlig. När Maria fick sin dotter Camilla, med maken Harald Gripe, började hon skriva sin första riktiga bok. Och 1954 kom debutboken "I vår lilla stad" ut. Den handlade om djur och Maria började inte skriva om människor förrän senare eftersom hon ansåg att hon inte förstod sig på människor. Harald illustrerade omslagen till de flesta av hennes böcker.
Maria skrev ofta sina böcker med en viss mystik och övernaturlighet i bakgrunden.
Hon skrev romaner som utspelade sig i en historisk sagomiljö, inte nutid men inte heller tidigare än 1900-talet. Underhållningsvåldet började vinna makt inom kulturyttringarna, alltså började underhållningen ta över inom kultureliten, någonting som Maria inte stod för. Hon var väldigt uppskattad som författare eftersom hennes språk inte var allt för svårt för barn att förstå, men inte heller löjligt lätt för ungdomar eller vuxna. Dock var karaktärerna i böckerna komplexa. Det som gjorde henne speciell och skiljde henne från andra barn-och ungdomsförfattare var att hon valde att skildra verkligheten även då den var svår. Maria menade att "Fantasin får inte förlora kontakten med verkligheten, då blir det bara fantasier och inte roligt längre".
Marias verk
Maria skrev alltså mest barn-och ungdomsromaner, med komplexa karaktärer.
Hon är känd för bland annat verk som "Tordyveln flyger i skymningen", "Josefin", "Skuggornas barn" och "Agnes Cecilia - en sällsam historia".
"Agnes Cecilia - en sällsam historia" är ett av Marias mest berömda verk. Boken handlar om Nora, som blir föräldralös vid fem års ålder när hennes föräldrar omkommer i en bilolycka. Hon får ett hem hos sina släktingar där hon får kärlek och ett bra liv. När familjen flyttar börjar Nora uppleva oförklarliga saker som fotsteg utanför hennes dörr, olyckor som hon lyckas överleva tack vare anonyma telefonsamtal och skumma paket. Med hjälp av Dag, sonen i familjen, söker hon efter svar på allt som händer henne.
Jag fann boken innerst intressant och spännande. Språket var lättförståeligt, vilket gjorde att jag upplevde den som tidlös. Det skulle lika bra ha kunnat utspela sig på 50-talet, 80-talet eller 2010-talet. Boken liknar ingen annan bok jag läst i den typ av genre. Jag kan ibland uppleva att böcker blir tråkiga när de skrivs i tredje person. Så är det inte med denna bok. Maria Gripe har en förmåga att få läsaren att leva sig in i Noras värld, till att nästan bli Nora. Det är härligt!
Influenser
Marias skrivande influerades av flera författare som skrev både poesi och romaner.
Emily Brontë var en av de som hon lät sig inspireras av. Emily var en brittisk författare, mest känd för boken "Svindlande höjder" som gavs ut 1847. Den handlar om hittebarnet Heathcliff som kommer till familjen Earnshaw som liten. Pojken växer upp olyckligt, älskad av sin fosterfar och fostersyster Catherine, men avskydd av fosterbrodern. När fosterfadern dör försämras Heathcliffs liv och den enda kvar som älskar honom är Catherine. Dock skiljes de åt när hon gifter sig med en barndomsvän och han blir förkrossad. En dag möts de igen i deras hemstad Yorkshire, och det är som om tiden stått still, all gnista finns kvar.
Jag ser verkligen hur "Svindlande höjder" har influerat hennes verk, mest "Agnes Cecilia".
I Emilys bok är huvudpersonen ett barn som blivit övergivet, precis som Nora i Marias "Agnes Cecilia".
Maria hämtade även inspiration från Edgar Allan Poe, en poet och novellist som skrev berättelser om skräck, mystik och sällsamma äventyr. Han var en av en ledarna för den romantiska rörelsen i USA och anses ha bidragit till den framväxande science-fiction genren.
Han blev som barn omhändertagen av ett par efter att hans föräldrar avled. Detta påminner också om Nora i "Agnes Cecilia". Även hur Poe skrev om skräck och mystik har definitivt speglat av sig i hennes verk. Något underligt är dock att både Poe och Brontë avled vid ung ålder och under konstiga omständigheter.
Maria avled 2007 efter en längre tids demenssjukdom. Hon blev 83 år gammal.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.