torsdag 4 februari 2016

Viktor Rydberg - Leo

Rydbergs liv 


Viktor Rydberg räknas som en av Sveriges viktigaste författare under 1800 talet. Han föddes 1828 i Jönköping, Småland. Hans pappa kom från en bondesläkt, medan hans mamma kom från en polsk släkt. Rydberg hade en väldigt svår uppväxt. Hans pappa deltog i Finska kriget 1808-1809 och i krig på tyska markområden 1813. Både hans mamma och syster dog 1834 i Kolera. Hans pappa blev helt nedbruten av sorg, han förlorade sitt jobb och söp ner sig. Han kunde därför inte försörja sin familj. Barnen delades upp var för sig och enligt Rydberg själv hade inte mycket kontakt därefter. Rydberg placerades i olika fosterfamiljer där han blev illa behandlad. Han trivdes aldrig under sin skoltid och han hade dessutom ständigt dålig ekonomi och tvingades därför lämna gymnasiet innan han hunnit ta någon examen.
Det var inte förrän han kom till universitetet i Lund som han för första gången började att trivas. Senare i sitt liv jobbade han bland annat som journalist på Jönköpingsbladet och Göteborgs handels och sjöfarts tidning. Han blev även medlem av Svenska akademin 1878.


 Rydberg har skrivit flertalet verk. Några av hans mest berömda är dikten Tomten, dikten Betlehems stjärna som senare tonsattes och idag är den populära julsången "Gläns över sjö och strand" och romanen Singoalla.

Romanen Singoalla

 Jag har valt att läsa och specificera mig på romanen Singoalla.

 Singoalla utspelar sig under mitten av 1300-talet och handlar om en riddares son, Erland, som blir förälskad i dottern, Singoalla, till ett kringvandrande folk med romsk etnicitet, som stannat några dagar nära slottet. De träffas som hastigast i skogen innan Singoalla ska fortsätta vandra.

Erland kan inte glömma Singoalla och när hennes folk ett år senare återvänder och slår läger i en vecka måste han bara träffa henne igen. Under denna vecka så träffas de varje kväll och deras kärlek växer. Den näst sista kvällen gifter de sig genom ett heligt löfte till varandra men Singoallas trolovade Assim ser dem och berättar allt för Singoallas far som är hövding över folket. Erland pratar med fadern och får följa med dem på deras vandring. Vad de inte vet är att det kringvandrande folket stulit en hel del saker från klostret bredvid slottet Erland och hans familj bor i och när de kommit en bit på vägen så kommer Erlands folk ikapp dem för att ta tillbaka dessa saker. Assims mor har dock förgiftat Erland och Erlands folk tvingas välja mellan sakerna och Erland. De väljer såklart Erland och det kringvandrande folket fortsätter vidare.

 Munkarna på beordrande av Erlands föräldrar väljer att inte ge honom rätt medicin, vilket resulterar i att han glömmer det mesta som hänt honom. Så när Erland frisknar till så tror han att Singoalla varit med på det hela och börjar därför hata henne. Han gifter sig med Helena som varit hans tänkta partner sedan liten och de får en son ihop. Vad han inte vet är att Singoalla blivit bortkörd av sin far och att hon fått höra av Assim att Erland avlidit. Hon väljer då att leva ihop med Assim ensamma i skogen, men inte som man och fru, då Assim följer henne som hennes slav.

Flera år senare så återvänder hon, med Assim, och sin och Erlands son Sorgbarn. Hon har fått reda på att Erland fortfarande är i livet och bestämmer sig för att nästla in Sorgbarn i Erlands hem. Sorgbarn går därför till klostret och säger att han kommit som pilgrim och vill bli Erlands slav i hundra dagar.

Efter en tid så börjar Sorgbarn att hypnotisera Erland i sömnen och på så vis föra honom till Singoalla. I denna hypnos så älskar Erland Singoalla och kallar Sorgbarn för son men på dagarna hatar han Singoalla och Sorgbarn. Det hela slutar med att Erland överlistar Sorgbarn och dödar honom i
skogen. Han väljer däremot att låta Singoalla leva då han hört att pesten är på väg och tänker då att hon ändå inte har lång tid kvar att leva. Han lovar henne också att han ska leva resten av livet utan byggt tak över huvudet ute i det fria.

 Han återvänder några dagar senare och får reda på att alla i byn dött utom hans son och vännen Johannes. Johannes berättar att hans och Helenas son blivit omhändertagen av en mörk flicka som tagit med honom på sin färd. Erland förstår att denna flicka är Singoalla och att hon inte alls har dött. Han och Johannes gräver ett hem i en kulle i skogen där han först träffade Singoalla. De lever resten av sina liv där som eremiter.

25 år senare kommer en pojke och pratar med Erland, ger honom en kram för att sedan försvinna lika hastigt. Detta är hans och Helenas son som uppfostrats av Singoalla och efter deras avsked slutar romanen.

Rydbergs liv i romanen 


Romanen Singoalla utspelar sig i Småland det landskap som Rydberg själv föddes och växte upp i. Kanske hans pappas jobb som underofficer som deltagit i krig utomlands inspirerat honom då han skriver om riddare Erland som lämnar slottet för att genom ”mandom förvärva namn och ära” vilket betyder att genom manlighet göra ett namn av sig och uppnå ära. Riddare Erland tillbringar i boken tio år i Tyskland vilket var ett av två länder hans pappa krigade i. I bokens senare del beskrivs pesten som kommit till Sverige och dödat allting i sin väg som parallell till detta kan vara att Rydbergs mor och syster dog i kolera när han endast var sex år gammal och familjen skingrades. Sorgebarn kan också vara som Rydbergs alter ego som beskriver den sorg Rydberg burit på efter dödsfallen i familjen och senare splittringen. Att vara övergiven och inte vara älskad, samt ständigt vara fattig. Alla dessa saker har Rydberg gemensamt med sorgebarn. Även Rydbergs pappas sinnessjuka märks i riddare Erland då han blivit förgiftad och blivit av med sin älskade och därefter aldrig blir sig lik utan hamnar i själsligt tänkande och aldrig riktigt kan få tankarna in i verkligheten igen.

Genren och temat i boken är kärlek. Det är en romantisk, tragisk kärleksskildring mellan två personer med helt olika backgrund och religion. Språket är mycket varierat med oerhört många gammelsvenska ord eftersom den skrevs för mer än 150 år sedan. Språket är även oerhört detaljrikt och speciellt miljöerna beskrivs in i minsta detalj.
 Det finns många olika budskap i romanen, men de största är Kärlekskonflikter mellan personer med olika etniska backgrunder, vilket visas tydligt genom Singoallas och Erlands svåra relation på grund av deras föräldrar och deras olika backgrunder och budskapet fördomar vilket är högaktuellt än idag, 150 år senare, med den massinvandringen vi har i Sverige just nu. Detta budskapet visas genom att framställa de okända utländska som kommer och skäl från ett kloster som den rena och goda, och riddare Erland som kommer från den goda ljusa kristna sidan som den onda och själviska.

Källor

http://viktorrydberg.se/vr/singoall.htm
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Singoalla_(roman)
http://www.motpol.nu/oskorei/2014/12/18/viktor-rydberg-singoalla/
http://www.svd.se/rydberg-laste-singoalla-i-datida-ideal
http://runeberg.org/authors/rydberg.html
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Viktor_Rydberg http://www.alltidgot.com/viktor-rydberg/ http://viktorrydberg.se/vr/verkom.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.